Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Domplein 3   te Utrecht,  Ned. Herv. dienstgebouw,
nu Casa d'Espagna


Het opmerkelijke gebouw, door M.E. Kuiler in 1913 gebouwd, heeft een met leien gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn, waarachter nu een plat dak. De in traditionele stijl opgetrokken voorgevel lijkt drie bouwlagen te tellen, maar de twee rijen vensters boven de hoge begane grond zijn ontworpen voor één zeer hoge verdieping. Onder alle vensters zijn festoenen aangebracht, behalve bij de naamsteen boven het portiek. De risalieten rechts en links, waarvan de rechter een ingang bevat, zijn boven de zware, verkropte kroonlijst doorgezet als ondiepe steekkappen en bekroond met een piron. Hiertussen staat een zeer fors dakvenster, uitgevoerd als stenen dakkapel met fronton op een geprononceerde kroonlijst. Van beide kroonlijsten wordt de goot gedragen door nadrukkelijke gootklossen.
Het meest opvallende element is echter de ingangspartij. De vooreur bevindt zich, geflankeerd door vensters, in een vrij ondiep portiek, dat drie vensterassen breed is. Deze ruimte is van de straat afgescheiden door drie rondbogen met aanzet- en sluitstenen op twee zuilen, die een uitzonderlijk hoog postament hebben, waartussen smeedijzeren hekken. Deze hoogte verwijst naar de natuurstenen plint van het gebouw, waarin grote kelderlichten.
Het platte dak achter het bouwdeel aan de straat vervangt glaskoepels, onder meer voor het trappenhuis. Alleen het bouwdeel rechts achteraan, waarin twee zalen boven elkaar, is niet onderkelderd.
Het pand is cultureel centrum geworden onder de naam 'Casa d'Espagna', 'Instituto Cervantes'.
Het in 1913 gesloopte pand was vrij eenvoudig, maar het perceel gaat terug op een claustraal erf van de Dom.

Tekst: Jean Penders (10-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders